Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är något du hyr hos hos ett företag och då har du en egen server istället för att delar utrymme med andra. När man har en dedikerad server så kan man själva bestämma hur den ska konfigureras och man får större frihet att göra som man själv vill.

Det finns oftast möjlighet att välja ut hårdvara, t ex processor och ram-minne när man hyr en dedikerad server.

Det krävs en del förkunskaper att konfigurera och förvalta en egen server, så är man på jakt efter att få upp en egen sajt eller en blogg så är de inte rekommenderat att skaffa en dedikerad server, då är webbhotell mycket bättre.

Företag som sysslar med att hyra ut dedikerade servrar ser också till att byta trasiga delar så fort något går sönder.

Jämför webbhotell, virtuell server (VPS) och dedikerad server


1. Webbhotell

När man har ett webbhotell delar man miljö med andra, man delar på hårdvaran, ibland med tusentals andra hemsidor.

2. Virtuell Server (VPS)

När man har en virtuell server så tilldelas man egen CPU-kraft, ram-minne och annan hårdvara som ingen annan kan använda.

3. Dedikerad Server

När man har en dedikerad server så delar man inte hårdvara eller prestanda med någon annan utan kan då i princip vad man vill.

De bästa leverantörerna av dedikerad server i Sverige just nu


Miss Hosting

Ett svenskt webbhotell som erbjuder bäst support och billiga tjänster. De erbjuder även domänregistrering med gratis whois skydd, virtuella servrar och dedikerade servrar.

Inleed.se

Inleed är ett svenskt webbhotell som har vuxit mycket senaste åren och erbjuder bra webbhotell med mycket utrymme och trafik. De erbjuder även domänregistrering, virtuella servrar, dedikerade servrar, CO-location och backuper.

FSData

FSData är en spelare som har varit med länge i branschen, sedan 1997. Det är inte det billigaste webbhotellet men ett bra alternativ för de flesta. De har tidigare vunnit priser för Sveriges Bästa Webbhotell.